Jste zde: paramo.cz > CS/  Média/  Tiskové zprávy/  V Paramu začne plánovaná odstávka provozů
V Paramu začne plánovaná odstávka provozů

30-11-2011

Odstávkou nebudou dotčeny výroby mazacích olejů a asfaltů. Rozhodnutí neovlivní vztahy se zákazníky.

Pardubice, 30.11. 2011 - Pardubická rafinerie odstaví 1. prosince 2011 provoz atmosférické a vakuové destilace ropy a následně pak 10. prosince 2011 provoz hydrogenačního odsíření středních destilátů. Rozhodnutí o odstavu je reakcí na velmi nízké rafinérské marže. Technologická odstávka je plánována do začátku března 2012.

Vedení společnosti přistoupilo k několikaměsíčnímu odstavu zpracování ropy po důsledné analýze stávající hospodářské situace. „Největší negativní vliv na rafinérský segment společnosti mají přetrvávající vysoké ceny ropy a zejména relativní zdražení ceny ropy Ural k ropě Brent," připomíná Milan Kuncíř, generální ředitel Parama.

Odstávka provozů atmosférické destilace ropy a hydrogenačního odsíření středních destilátů nebude mít žádný negativní dopad na obchodní vztahy se zákazníky. Opatřením nejsou dotčeny výroby mazacích olejů a asfaltů. Poptávku trhu po asfaltech a olejích bude Paramo uspokojovat po celou dobu provozní zarážky. Motorová paliva, včetně motorové nafty, budou v pardubické rafinerii k dispozici na expedičním terminálu.

PARAMO, a.s., člen skupiny UNIPETROL/PKN ORLEN, zpracovává ropu na rafinérské a asfaltářské výrobky a dále i na mazací a procesní oleje, včetně výrobků navazujících a pomocných. Rafinérie nakupuje a zpracovává olejové hydrogenáty a hydrokrakáty. Získané meziprodukty využívá při výrobě základových a mazacích olejů s velmi nízkým obsahem síry. Společnost zaměstnává 668 lidí.