Jste zde: paramo.cz > CS/  Média/  Tiskové zprávy/  Přínosné propojení akademického pracoviště s průmyslovým odvětvím a profesionály z motosportu

14-05-2013

Racing Team Montáže Brož vstoupí do letošního Mistrovství Evropy Superstock 600 s oleji MOGUL v motocyklech Kawasaki. Vliv olejů tuzemského výrobce společnosti PARAMO na životnost motorů tým podrobně sledoval a věří jim.

Pardubice, 14. 5. 2013 - „Naše rozhodnutí vstoupit do prestižního seriálu, který se jede v rámci závodů MS Superbiků na devíti evropských okruzích, svědčí o důvěře, kterou si oleje MOGUL získaly. Na vývoji je ale nutné neustále pracovat, a to prostřednictvím projektu TechnoLab," konstatuje Petr Vavrouš, marketingový manažer Montáže Brož Racing Teamu.

TechnoLab je platforma pro využití moderních technologií v oblasti dopravy. Momentálně se věnuje ve spolupráci s Paramem výzkumu a vývoji v oblasti motorových olejů a dalším dvěma oblastem s jinými firmami. Na všech projektech se podílí Univerzita Pardubice a její Dopravní fakulta Jana Pernera – Katedra dopravních prostředků a diagnostiky a Katedra elektrotechniky, elektroniky a zabezpečovací techniky v dopravě.

„Projekt „Vliv olejů na opotřebení motorů při extrémních zátěžích" jsme připravili ve spolupráci s Paramem, katedrou diagnostiky a profesionálním závodním týmem Montáže Brož. Vytvořili jsme metodiku testovacího procesu, stanovili požadavky a jednotlivé úkoly všem účastníkům projektu. Oleje procházejí v rámci testů skutečně extrémní zátěží, ať jde o maximální výkon, teploty, vibrace. Kromě extrémní zátěže v závodních motorech projdou oleje MOGUL i testem v kamionu či ve skútrech. Vzorky jsou poté předány vědeckým pracovištím Univerzity Pardubice, kde jsou podrobeny analýze. Výsledky dostává výrobce maziv k dalšímu využití. Jsem přesvědčen, že data pomohou zásadním způsobem k dalšímu vývoji olejů MOGUL," vysvětluje Petr Vavrouš.

Pro studenty a vědecká pracoviště je přístup k datům v oblasti diagnostiky těžko dostupný. Opakem je ale právě projekt TechnoLab, jak připomíná Petr Vavrouš: „Vytvořený dlouhodobý testovací proces poskytuje Univerzitě Pardubice spoustu zajímavých dat k jejich analytické práci. Ta je navíc přímo napojena na průmysl. Získané poznatky se tak mohou doplňovat s vývojem výrobce."

Pro testování v reálných podmínkách nyní využívá TechnoLab ve spolupráci s Racing Team Montáže Brož tři závodní motocykly Kawasaki. K dispozici má i motorovou brzdu s kompletní diagnostikou. Porovnávací testy provádí na dvou identických strojích se sériovými motory, které procházejí krajními testovacími zkouškami, které nejsou v reálném provozu možné.

„Celkem je na letošní rok naplánováno cca 10 třídenních testovacích procedur, kdy budeme mapovat opotřebení motorů v průběhu jejich životnosti. Jsem přesvědčen, že takto nastavený proces spolupráce vědeckého pracoviště, vývojového pracoviště výrobce a profesionálů z oblasti motosportu bude pro všechny přínosem. Výrobcům poskytne ověřená relevantní data pro vývoj a obchod, pro Univerzitu Pardubice zajímavý studentský a vědecký program a pro motosport využití technologií," uzavírá Petr Vavrouš, marketingový manažer Montáže Brož Racing Team.

PARAMO, a.s., je producentem asfaltářských výrobků a mazacích a procesních olejů, včetně výrobků navazujících a pomocných. Historie společnosti sahá do roku 1889. V současnosti je Paramo součástí Unipetrolu, přední české skupiny podnikající v oblasti zpracování ropy a petrochemické výroby, a patří i do rodiny nadnárodního uskupení PKN Orlen. Paramo je stoprocentním vlastníkem společnosti s ručením omezeným Mogul Slovakia, která se zabývá nákupem a prodejem olejů a maziv. Společnost zaměstnává 497 lidí.