Jste zde: paramo.cz > CS/  Média/  Tiskové zprávy/  Nový obyvatel Jesenčanského potoka v areálu Paramo
Nový obyvatel Jesenčanského potoka v areálu Paramo

09-03-2018

Pracovníkům odboru bezpečnostních služeb se podařilo přistihnout v potoce, jenž protéká výrobním areálem společnosti Paramo, nutrii říční známou též pod označením bobr bahenní.

Zaměstnanci zachytili přítomnost tohoto vodního hlodavce na březích Jesenčanského potoka během měsíce ledna. Nutrie je tak dalším zástupcem živočišné říše, jenž se po vyčištění potoka v roce 2016 usídlil v jeho ekosystému. Jesenčanský potok byl tehdy za spolupráce specializované firmy a Odboru životního prostředí Paramo po celé jeho délce (téměř 950 m) důkladně vyčištěn a odbahněn.

Údržba potoka je realizována průběžně. Například v loňských horkých letních měsících došlo v potoce k výraznému nárůstu vodní řasy, která musela být z důvodu silného hnilobného zápachu mechanicky odstraňována.

„V současnosti je naplánováno z důvodu omezení tvorby vodní řasy nasazení určitého počtu amurů bílých. Takto cíleně nasazené ryby spolu s již přítomným společenstvem divokých kachen a nově i nutriích říčních, které se rovněž živí vodním rostlinstvem a travinami, přispějí k eliminaci růstu zapáchající vodní řasy v letních měsících,“ uvedl vedoucí oddělení životního prostředí Lubomír Tomek.