Jste zde: paramo.cz > CS/  Média/  Tiskové zprávy/  I české vozovky mohou být nehlučné
I české vozovky mohou být nehlučné

25-11-2011

Jízdní vlastnosti komunikací zlepšují asfaltové směsi vyvinuté a vyráběné společností Paramo.

Pardubice, 25. 11. 2011 – Pojivo modifikované mletou gumou z ojetých pneumatik, omezující hlučnost silnic, už plní svoji funkci v Praze v ulici k Barrandovu.

Snížení hlukových emisí z dopravy se dostává do popředí především v urbanizovaných lokalitách, a to se zvyšujícím se celospolečenským tlakem na čistotu a úroveň životního prostředí.

Podle Martina Málka, vedoucího odboru prodeje asfaltů Parama, hlučnost silnic lze snížit dvěma způsoby. Jednak výstavbou protihlukových stěn či tunelů, jednak zmenšit produkovaný hluk. Rozhodující procento hluku vzniká právě v místě styku pneumatiky s vozovkou. Nabízí se tedy možnost snížit rychlost dopravy, používat nízkohlučné pneumatiky nebo stavět vozovky se sníženými emisemi hluku. A právě poslední varianta se jeví jako nejefektivnější. „Přestože výstavba těchto vozovek přináší zvýšené finanční náklady a stávající zkušenosti zcela nesplnily očekávání investorů, jsem v tomto směru optimista," říká Martin Málek a dodává: „Stavební firmy se rychle učí. Jejich odborné týmy pracují na vylepšení receptur a investoři, v tomto případě ŘSD ve spolupráci s magistráty měst, vidí tuto variantu jako dlouhodobě nejekonomičtější a nejprůchodnější. Snad se bude i přes Pardubice brzo jezdit tišeji."

Jedná se o zatím úzký, avšak rozvíjející se trh modifikovaných asfaltových pojiv s protihlukovými vlastnostmi. Jak uvádí vedoucí vývoje asfaltů společnosti Paramo Jiří Plitz, drenážní koberce s mletou gumou dosáhly v Evropě útlumu hluku o 8 až 10 db (A). Tento útlum je ekvivalentní snížení počtu aut o 90 %. I české vozovky mohou být nehlučné. Nové asfaltové směsi z produkce Parama řešení nabízejí!

PARAMO, a.s., člen skupiny UNIPETROL/PKN ORLEN, zpracovává ropu na rafinérské a asfaltářské výrobky a dále i na mazací a procesní oleje, včetně výrobků navazujících a pomocných. Rafinérie nakupuje a zpracovává olejové hydrogenáty a hydrokrakáty. Získané meziprodukty využívá při výrobě základových a mazacích olejů s velmi nízkým obsahem síry. Společnost zaměstnává 661 lidí.